O απόφοιτος των ΣΑΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιίας- Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, ασχολείται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής, οργανώνει την παραγωγή τους στις αναγκαίες ποσότητες, σύμφωνα με τους αγορανομικούς και υγειονομικούς κανόνες.

Γνώσεις και δεξιότητες
  • Παρασκευή άρτου, αρτοπαρασκευμάτων, αρτοσκευμάτων (παρασκευή ζύμης, μορφοποίηση, έμψηση)
  • Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση το αλεύρι
  • Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.
  • Δημιουργία μειγμάτων κάθε είδους με βάση τις παραπάνω πρώτες και βοηθητικές ύλες
  • Οργάνωση και διαχείριση του αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου (οικονομική διαχείριση, οργάνωση της αποθήκης και διαχείριση των αποθεμάτων, διαχείριση κεφαλαίου υλικού και άυλου)
  • Επαγγελματικά καθήκοντα ως Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης, καθώς επίσης ως στέλεχος υπάρχουσας βιοτεχνικής μονάδας, ως στέλεχος στη βιομηχανία τροφίμων, ως υπεύθυνος ομάδας παραγωγής, ως υπεύθυνος προώθησης πρώτων και βοηθητικών υλών κ.λπ.
  • Επιλογή, πρακτικός ποιοτικός έλεγχος πρώτων και βοηθητικών υλών και προμήθειά τους
  • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων.
Προοπτικές σταδιοδρομίας

Οι απόφοιτοι των ΣΑΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν κατά την εκπαίδευσή τους, μπορούν να εργαστούν:

  • Σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών τους
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δική τους επιχείρηση
  • Υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού- τουριστικού τομέα
  • Στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου
  • Σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου
  • Σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες, κ.λπ.)
  • Σε αρτοποιεία
  • Σε ζαχαροπλαστεία
  • Σε εταιρείες catering
  • Στην τουριστική βιομηχανία

Μαθήματα

  • ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
  • ΓΑΛΛΙΚΑ
  • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
  • ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
  • ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
  • ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (HACCP)
  • ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ
  • ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
  • ΑΓΓΛΙΚΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Σχολές Ειδικότητας

Η ειδικότητα Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής παρέχεται στις παρακάτω σχολές: